Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 11 september 2016

Groene bestuurder van de maand: Thomas Walder

Thomas Walder

De rubriek ‘Groene bestuurder van de maand’ laat zien wat de duurzame bestuurders van D66 zoal doen. Deze maand is Thomas Walder aan de beurt, wethouder bij gemeente Hellendoorn. 

Bestuurlijke uitdagingen in het centrum van Overijssel

In Hellendoorn, een gemeente in het centrum van Overijssel, mag ik wethouder zijn namens maar liefst vier politieke partijen. Door de wat vreemde samenstelling van de gemeenteraad levert het CDA twee wethouders en ben ik PvdA-VVD-CU-D66-wethouder. Een bestuurlijk experiment. De complexiteit hiervan zal ik niet ontkennen. Voordeel hiervan is echter dat we veel met elkaar praten en afstemmen. En dus ook veel praten over het thema duurzaamheid. Zo hebben we laatst een initiatief voor het plaats van drie windmolens op een bedrijventerrein moeten afkeuren. Er zat een aantal aspecten in die, ook met goede politieke wil, niet vergunbaar bleken. Maar het afkeuren van windmolenplannen is makkelijk. Moeilijker is het om de vraag te beantwoorden wat we dan wél willen en hoe we dan wél onze energieambities willen halen. Het hoofdingrediënt voor vele avonden politieke discussie…

Duurzame uitdagingen

Het is nu de kunst om te kijken hoe we dit stukgelopen windinitiatief kunnen gebruiken om de discussie over duurzame energie toch weer een impuls te geven. Want teleurstelling dat dit initiatief niet door kan gaan veroorzaakt juist ook een gevoel van handen uit de mouwen willen steken. Hoe gaan we de grote hoeveelheid energie die door dit initiatief niet opgewekt kan worden die op een andere manier wél realiseren? Dat vraagt een langere termijnstrategie op het gebied van duurzame energie, én een concreet uitvoeringsprogramma. Wat mij betreft is D66 een partij die zo’n opdracht op het lijf geschreven is. D66’ers hebben over het algemeen een intrinsieke drive om écht aan de slag te willen gaan met duurzame energie, maar niet de mentaliteit om te blijven hangen in de fase van slechts het benoemen van ambities. Want D66’ers zijn vaak ook analytisch sterk genoeg om te gaan plannen, rekenen, tekenen, overleggen om te kijken HOE we zo’n ambitie willen halen, en daar een uitvoeringsprogramma aan te koppelen.

D66-initiatieven duurzame energie

Naast het opwekken van duurzame energie is ook de besparing van belang. Tijdens het landelijke partijcongres in oktober organiseren Stientje van Veldhoven en ik weer een editie van het Groene Bestuurdersoverleg over energiebesparing in de gebouwde omgeving. Mooie, door D66-geïnitieerde projecten, halen we daarbij graag aan in het Groenboek Energiebesparing dat gemaakt wordt, analoog aan het Groenboek Duurzaam Inkopen. Als er nu al partijgenoten zijn die op energiebesparing in de gebouwde omgeving (zowel woningen als bedrijven) mooie dingen te laten zien hebben, stel Stientje van Veldhoven en mij hier graag even van op de hoogte. Die ervaringen verzamelen we! Zo blijven we elkaar inspireren en versterken.