Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 29 juli 2019

FAQ doneren voor zonnepanelen verenigingshuis D66

Wat willen we?

Met D66 als één van de partijen van het groenste kabinet ooit, het sluiten van het Klimaatakkoord, geven we als partij zelf het goede voorbeeld. Ook hebben we 8 jaar terug de duurzame en harmonieuze samenleving als een van onze 5 richtingwijzers opgenomen. Daarom gaan we ook ons nieuwe verenigingshuis voorzien van zonnepanelen om onze eigen energie op te wekken.

DONEER NU

FAQ doneren voor zonnepanelen verenigingshuis D66

Wie doet het?

We doen het samen! Vanuit de thema-afdeling Duurzaam is bij het Landelijk Bureau het idee geopperd om het nieuwe verenigingshuis te voorzien van zonnepanelen (net als in 2014 bij ons oude verenigingshuis). Het Landelijk Bureau neemt de administratie voor haar rekening, de thema afdeling Duurzaam levert de kennis en ervaring, maar we kunnen niet zonder onze leden. Door het resultaat van de donatie-campagne worden de panelen “van ons allemaal”.

Maar… wat kost dat?

De varianten waaruit we kunnen kiezen zijn afhankelijk van de opbrengst van de actie. 21 panelen passen bovenop op het platte dak bovenop en 7 op het schuine pannendak aan de straat.

Dit zijn de totale kosten van de opties die we nu overwegen:

 • Optie A: maximale omvang, esthetische zwarte panelen (28 panelen 300Wp= 8.400Wp) kost ongeveer €9.500 (ex. btw).
 • Optie B: maximale omvang, ‘economy’ optie (28 panelen 275Wp=7.700Wp) kost ongeveer €8.500 (ex. btw).
 • Optie C: plattedak omvang, ‘economy’ optie (21 panelen 275Wp=5.775Wp) kost ongeveer €7.000 (ex. btw).
 • Optie D: minimale omvang, ‘economy’ optie (7 panelen 275Wp=19725Wp) kost ongeveer €3.500 (ex. btw).

DONEER NU

FAQ doneren voor zonnepanelen verenigingshuis D66

Als er meer wordt opgebracht dan alleen voor de zonnepanelen nodig is, wat willen we dan doen?

Naast de zonnepanelen zijn er andere investeringen nodig voor het gebouw in aanvulling op het warmtenet waarop het gebouw al is aangesloten.

 • In een aantal vergaderruimten in het verenigingshuis zijn onvoldoende radiatoren en convectoren aanwezig. Voor de koudste dagen van het jaar en bij plotseling nodige opwarming in avonduren en weekenden, willen we daar infraroodpanelen ophangen. Dat bespaart ons geld via de warmtenet afrekening. Deze infraroodpanelen werken op stroom, werken direct voor de werkelijk aanwezigen en verhogen dan het stroomgebruik wat we met de zonnepanelen dan weer verlagen.
 • Op de bovenste verdieping is koeling gewenst op de warmste dagen van het jaar. Airconditioning verbruikt stroom, doch vrijwel gelijk met de momenten van de grootste opbrengst van de zonnepanelen. Met de zonnepanelen krijgen we een goed binnenklimaat op duurzame wijze en zonder hogere energierekening.

Maar zonnepanelen leveren toch geld op, waarom is er dan een donatie-campagne nodig?

De slimme exploitatie van zonnepanelen voor een vereniging als D66 kent een aantal obstakels:

 • Door de grotere elektra-aansluiting van ons verenigingshuis betalen we minder energiebelasting per kWh dan kleinverbruikers zoals wij thuis. Dit maakt onze terugverdientijd 2x zo lang. De salderingsregeling geeft kleinverbruikers namelijk meer belasting terug dan ons Verenigingshuis.
 • Als vereniging kan D66 de btw niet terugkrijgen op de investering in zonnepanelen, wat de kosten voor ons met 21% verhoogt.
 • Omdat ons Verenigingshuis een rijksmonument is zijn aanvullende vergunningen nodig die ons extra tijd en geld (waaronder leges) kosten. Dit geldt minder voor de 21 panelen op het platte dak bovenop en vooral voor de panelen op de schuine daken die van de staat af zichtbaar zijn.
 • Als huurder van het gebouw hebben we (minimaal) 10 jaar recht op de voordelen van de panelen. We hebben namelijk een standaard huurcontract van 5 jaar met een verlengoptie van 5 jaar.
 • De energieprijzen van elektra zijn in de toekomst niet bekend, zeker met de verhoogde CO2-rechten vanuit het ETS zal grijze stroom duurder worden en groene stroom goedkoper worden door meer zon, wind en andere bronnen. We willen met deze zonnepanelen minder nodig hebben van onze duurzame stroom.
 • Door al deze kosten loopt de terugverdientijd van onze zonnepanelen op naar ongeveer 10 jaar. Uiteindelijk net break-even dus.
 • De zonnepanelen bij een eventuele verhuizing meenemen kost veel geld (meer dan de helft van de installatiekosten zijn werkuren op het dak). Daarom hebben we de zonnepanelen op ons vorige verenigingshuis achtergelaten bij die verhuurder. Daar wordt dus nog steeds groene stroom opgewekt.

Dan nog, waarom zou ik moeten doneren?

 • In het Klimaatakkoord staan veel maatregelen om huizen en kantoorpanden te verduurzamen; dan moeten we die handschoen ook zélf oppakken.
 • Omdat we met D66 als onderdeel van de groenste coalitie ooit met z’n allen ons beste been voor moeten zetten – is het niet voor ons, dan zeker voor de generaties na ons.
 • Elke cent die de vereniging niet hoeft te betalen voor het verduurzamen van ons verenigingshuis kunnen we inzetten voor toekomstige verkiezingscampagnes.

DONEER NU

FAQ doneren voor zonnepanelen verenigingshuis D66

OK, ik heb gedoneerd, wat nu?

De installatie van de zonnepanelen zal plaatsvinden in het najaar. Daarbij krijgen ook de Jonge Democraten (JD) als nieuwe bewoners hun rol. De JD zal uiterlijk eind december naar het verenigingshuis verhuizen vanuit hun huidige pand.

Foto onderschrift

22 Februari 2014 stonden we [Stientje van Veldhoven, Fleur Graeper, Pier Vellinga, Dirk Zijp en Remko Zuidema] klaar om het eerste paneel op het dak te laten leggen op ons toenmalig Landelijk Bureau.