Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 19 september 2023

“Duivelse Dilemma’s” tijdens de Els Borst Netwerkdag

Op zaterdag 9 september werd de Els Borst Netwerkdag gehouden in Arnhem. Namens de thema-afdeling Duurzaam leidde bestuurslid Floriske Deutman de workshop Duivelse Dilemma’s. De workshop was in de vorm van een overloopdebat. Zes verschillende stellingen werden ingeleid door Floriske, waarna de deelnemers aan de voor- of tegenkant van een denkbeeldige lijn gingen staan. Vervolgens kregen de deelnemers om en om het woord om hun positie te beargumenteren, waarna andere deelnemers al dan niet konden schuiven van positie.

Onderwerpen die aan bod kwamen waren overbevolking, kernenergie, verplichting van plantaardig voedsel, de scheve verhouding tussen kleine uitstoters en landen als China en de VS, het verbod op korte vluchten en de rol van het individu versus de overheid.

De moderator van de sessie Jorieke van der Schaaf vatte de discussie samen in de plenaire zaal in aanwezigheid van Rob Jetten. De belangrijkste take-aways waren dat de prijsprikkel een effectief instrument is in veel van de dilemma’s, dat vrije keuze belangrijk is tot het moment dat dat niet voldoende resultaat levert en dat we Europees beleid heel hard nodig hebben in de aanpak van veel duurzame thema’s.